社會企業商務中心

影片

好好開社企

你嘅絕世好橋 等我地幫您搭橋

如果你有好嘅意念, 但係又唔清楚點樣開設社企,社聯好樂意同你一齊傾一齊諗,為你提供開辦社企嘅支援,仲有好多實用資訊介紹以解決你嘅困難。

社企合伙人

一個熱心社會的青年 [阿浩] 遇着一個執紙皮的聾啞人士 [潮姨]會有甚麼結局呢? 潮姨又能否走出弱勢的陰霾? SEBC 特別呈獻[社企合伙人],用微電影方式去介紹社會企業。

社會企業家的故事

社聯開展Impact Incubator,提供一站式支援予社會創業家。

花墟優點嘉年華

香港社會服務聯會首次與摩根大通合作於太子花墟GoodPoint舉辦 -「花墟優點嘉年華」Good Fest。

以 "可持續性" 和 "多元性" 為主題,在穿梭GoodPoint的同時瞭解不同社會企業的故事,增加對社會企業及社區價值的認識。

Good Fest有超過三十間社企進行展銷、小品製作工作坊、無添加音樂表演及即興劇場等。參加者及其家人將透過參與圍繞社會議題的活動,增加對社區的認識。